preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Matija Gubec" Magadenovac

Login

eLektire
eLektire
Upisi u srednje škole 2019./2020.
Odluka o upisu učeni...
PRAVILNIK O ELEMENTI...
Čitanje - put učenja

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Razredne web stranice

Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 1. 2010.

Ukupno: 756511
Erasmus+ 2023.

Erasmus+ 2022.

Erasmus+ 2020.

Erasmus+ 2019.

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
10.10. Svjetski dan mentalnog zdravlja
Autor: Kristina Popović, Nikolina Čiš, 13. 10. 2023.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) definirala je mentalno zdravlje kao stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresom, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi zajednici (WHO; 2001). Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije “Zdravlje predstavlja kompletno fizičko, mentalno i socijalno blagostanje, a ne samo odsustvo bolesti i nemoći.“


Dobro mentalno zdravlje ne znači odsustvo neugodnih emocija poput ljutnje, tuge i slično, budući da se svi ponekad susrećemo s raznim teškoćama i stresorima, nego nam ono omogućuje da se uspješno nosimo s tim emocijama koristeći svoje resurse.

Kada govorimo o mentalnom zdravlju, tema često skrene ka psihičkim poremećajima i emocionalnim teškoćama poput depresije, anksioznih poremećaja ili ovisnosti, no mentalno zdravlje kao pojam označava puno više od samog odsustva psihičke bolesti.

Pozitivno mentalno zdravlje uključuje:

  • dobar osjećaj o sebi samome, osjećaj osobne vrijednosti i samopoštovanje

  • svijest o svojim osjećajima i prihvaćanje osjećaja

  • sposobnost da se mijenjamo, prilagođavamo i nosimo s teškoćama i stresom

  • bavljenje produktivnim aktivnostima, koje nam pomažu da se razvijamo i rastemo

  • sposobnost stvaranja i održavanja prijateljstava i dobrih međuljudskih odnosa

Teškoće mentalnog zdravlja

Pojam teškoće u području mentalnog zdravlja pokriva tri kategorije:

  • privremenu reakciju na bolan događaj, stres ili vanjski pritisak

  • dugoročno psihičko stanje koje ima značajan utjecaj na funkcioniranje pojedinca

  • simptomi zlouporabe alkohola, droge ili manjka sna

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, pedagoginja Ema Šimunović i psihologinja Nikolina Čiš uredile su veliki pano u holu s ciljem informiranja učenika s pojmom mentalnog zdravlja te važnosti brige za mentalno zdravlje.

 

 

Mentalno zdravlje se tiče svih nas, a izrazito je važno da država i društvo prepoznaju važnost očuvanja mentalnog zdravlja građana i da su uključeni u istraživanje, planiranje i implementiranje aktivnosti koje promoviraju i podržavaju razvoj mentalnog zdravlja. Za promicanje važnosti brige za mentalno zdravlje važno je živjeti u društvenoj klimi u kojoj se poštuju i štite osnovna ljudska, politička, ekonomska, socijalna i kulturna prava. Posebno valja obratiti pažnju na najranjivije skupine društva i manjine te osigurati jednaku dostupnost službi za mentalno zdravlje i njihovih programa svim osobama u Republici Hrvatskoj bez obzira na njihovu dob.

 

Isto tako, psihologinja je s učenica sedmog razreda održala radionicu na temu mentalnog zdravlja u kojoj se s učenicima govorilo o najčešćim mitovima o mentalnom zdravlju kao i točnim činjenicama. Također, učenici su pomoću radnog materijala „Kartice pričalice“ imali priliku započeti određenu tematiku povezanu s mislima, ponašanjima, tjelesnim senzacijama te emocijama. Učenici su mogli uočiti razlike između pojedinih pozitivnih i negativnih emocija te na vlastitom primjeru određene situacije koja je izazvala intenzivnu emociju odrediti koje misli, koja emocija se pojavila, što se događalo u tijelu i na koji način su se pronašli.

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju