preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Matija Gubec" Magadenovac

Login

eLektire
eLektire
Upisi u srednje škole 2019./2020.
Odluka o upisu učeni...
PRAVILNIK O ELEMENTI...
Čitanje - put učenja

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Razredne web stranice

Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 1. 2010.

Ukupno: 756029
Erasmus+ 2023.

Erasmus+ 2022.

Erasmus+ 2020.

Erasmus+ 2019.

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Državni skup Održivi razvoj u obrazovnoj perspektivi

U razdoblju od 30. kolovoza do 1. rujna 2023. s učiteljicama razredne nastave Anom Milić, Tenom Puljić sudjelovala sam na Državnom skupu Održivi razvoj u obrazovnoj perspektivi u Vodicama. O razumijevanju važnosti održivog razvoja, kako ga realizirati kroz nastavnu praksu – kako ga živjeti, upoznale smo se kroz održana predavanja, radionice i primjere iz prakse. Kakav je utjecaj proizvodnje i pripreme hrane saznale smo u predavanju Kruh naš svagdašnji i klimatske promjene, dr. sc. Sanje Tišma sa Instituta za razvoj i međunarodne odnose, Zagreb. Kako planirati i provoditi aktivnosti izradom programa popularizacije održivog razvoja prezentirala nam je u predavanju Edukacijom kroz održivi razvoj, prof. dr. sc. Edita Borić sa Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Odsjek za društvene znanosti, Osijek.


 

Mnoštvo primjenjivih praktičnih primjera u predavanju Koncept Energija u kurikulumu nastave Prirode i društva, prikazala nam je dr. sc. Mila Bulić sa Filozofskog fakulteta, Odsjek za učiteljski studij Sveučilišta u Splitu.
Za naš osobni rast i brigu o sebi u predavanju Zadovoljstvo kao perspektiva u „ovdje i sada“ pobrinula se Margareta Mesić, mag. psyc. univ. spec. Sa Poliklinike d.o.o. - Centra za psihoterapiju, edukaciju i savjetovanje, Zadar. O provođenju održivog razvoja u našem obrazovnom sustavu u temi Održivi odgoj za održivi razvoj, govorio je prof. dr. sc. Igor Radeka sa Odjela za pedagogiju Sveučilišta u Zadru. Način brige i odnosa prema zelenim površinama u gradu Osijeku predavanjem Zelena infrastruktura – parkovi pluća grada, predstavila nam je doc. dr. sc. Alka Turalija sa Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

S novim pogledima na održivi razvoj temom Održivi razvoj – razumijevanje i praksa u školama, upoznao nas je dr. sc. Dražen Šimleša sa Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb. Rezultate nacionalnih ispita učenika četvrtih razreda i međunarodnog istraživanja razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021, predstavio nam je Vinko Filipović, prof., ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.


Praktični primjeri prezentirani su nam prilikom sudjelovanja na radionicama Ništa bez energije!, Jačanje transverzalnih vještina u kontekstu međupredmetne teme Održivi razvoj, Ruke pune dobrih djela i Od ishoda do održivog projekta.


Primjere iz prakse Iskustva o održivom razvoju iz Finske predstavile su Biljana Pavić i Mirta Ćosić, učiteljica u zvanju savjetnika iz OŠ August Šenoa, Osijek; Učenje za održivo djelovanje predstavile su Dunja Kufner, učiteljica u zvanju izvrsne savjetnice; Kristina Čičak, učiteljica u zvanju savjetnice i Ivana Norac, stručna suradnica knjižničarka u zvanju mentorice iz OŠ Kneževi Vinogradi; Živimo održivo predstavile su Anita Čupić, učiteljica u zvanju izvrsne savjetnice i Nives Bogdan, učiteljica u zvanju savjetnice iz OŠ kraljice Jelene, Solin te Održivi razvoj u našem malom mistu, koji su predstavile Marina Fistanić, prof, u zvanju savjetnice i mr. sc. Tamara Banović, prof., u zvanju savjetnice iz OŠ Josip Pupačić, Omiš.

Stečena znanja kolegicama i kolegama prenijet ćemo na budućim susretima. Zbog aktualnosti teme i povezanosti s ciljevima školskih projekata, smatramo kako će nam nova znanja i ideje stečene na skupu pomoći i pridonijeti kvalitetnijem ostvarivanju ishoda vezanih uz održivi razvoj.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju